فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 98، پاییز 1401)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 98، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب بیلکی*، علی اکبر تاج مزینانی صفحات 1-42
    کنارگذاری اجتماعی گاه در بعد آموزشی و در سطح بالای آن یعنی نظام آموزش عالی اتفاق می افتد. آنچه در این کنارگذاری نقش محوری ایفا می کند آن است که افراد در دسترسی به حقوق و فرصت ها با موانعی روبرو می شوند که یا از ادامه حضور در نظام آموزشی عالی بازمی مانند یا در عین حضور به حاشیه رانده می شوند. در این مطالعه سعی بر این بوده است که بررسی کنارگذاری آموزشی در نظام آموزش عالی ایران فرآیندهایی را که موجب شکل گیری زمینه ها و علل کنارگذاری دانشجویان شده است توجه شود. همچنین ابعاد گوناگون کنارگذاری آموزشی با استفاده از نظریه مبنایی پرداخته شده و در پی ارایه ی توصیفی فربه از آن است. در تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته (با دانشجویان و متخصصان) مصاحبه انجام شد تا از این راه جلوه های کنارگذاری آموزشی، عوامل تاثیرگذار بر آن شناسایی شوند. زمینه ها و علل کنارگذاری که در این مقاله به دست آمده، ازاین قرارند: زمینه ها؛ وضعیت بغرنج خانوادگی، عوامل بازدارنده ی ارتباط مناسب، تعاملات آکادمیک، ساختار اجتماعی و علل؛ فقدان منابع مالی، معلولیت، سیاست گذاری آموزشی نامناسب، سیاست های آموزش عالی به مثابه بی عدالتی آموزشی.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کنارگذاری اجتماعی، کنارگذاری آموزشی، استانداردسازی، نظریه ی مبنایی
  • بهنام لطفی خاچکی، منصوره مهدی زاده* صفحات 43-80
    تحقیق حاضر باهدف شناخت و اولویت گذاری نیازهای نخبگان جوان و سنخ شناسی این گروه، در چارچوب روش کیو ضمن مصاحبه عمیق با نخبگان و بررسی منابع موجود، نیازهای نخبگان را شناسایی نمود. در بخش دوم 62 نفر از نخبگان جوان دانشگاهی پرسشنامه نیازها را تکمیل نمودند. سپس چهار عامل یا الگوی ذهنی به دست آمد. طبق یافته ها «نخبگان حمایت طلب» بیشتر به دنبال حمایت ها و تسهیلات معیشتی، پژوهشی، جذب و... بوده و برای کسب حمایت ها و تسهیلات به خوبی خود را با ملاک های کمی انطباق می دهند. «نخبگان مشارکت جو» عقیده دارند حمایت های موجود باید متناسب با شان و منزلت و شرایط خاص هر یک از نخبگان باشد. این گروه نیاز دارند که زمینه اثرگذاری آن ها از طریق تعامل با سطوح مختلف حاکمیتی و با سایر نخبگان  فراهم شود. «نخبگان فردگرا» به دنبال حمایت های عمومی در زمینه های معیشتی، پژوهشی و تجهیزات بوده و حمایت های کوتاه مدت و مادی را به تسهیلات بلندمدت و هدف گذاری شده ترجیح می دهند. «نخبگان عملیاتی» نیز عمدتا به دنبال حمایت های خاص و هدفمند مانند تجاری سازی محصولات، ایجاد کسب و کارهای دانش بنیان و کاربردی ساختن پژوهش ها هستند. درنهایت پیشنهادهای عملیاتی و سیاست گذارانه برای رفع این نیازها ارایه شد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، نخبگان جوان، سنخ شناسی، روش کیو
  • حمیده دباغی*، زینب رفیعی پور صفحات 81-119

    مادری، یکی از انتظارات جنسیتی معاصر از زنان و به عنوان امری بدیهی، مقدس و انگاره ای قوام یافته در جامعه پذیری جنسیتی زنان تبلور دارد. برمبنای چنین باور قوی و ارزش محوری پیرامون مادری، ناباروری در نقطه مقابل، به مثابه یک نقص برای زن است. بر این اساس، زنان نابارور، با چالش ها و مشکلات اجتماعی متعددی مواجه می شوند که فراتر از ناباروری به مثابه یک امر بیولوژیکی و پزشکی است و درواقع نوعی تجربه زیسته متفاوتی را برای آنان رقم می زند. پس از مروری بر نظریات هویت، کنش متقابل و رویکردهای فرهنگی و رویکرد زیستی-روانی- اجتماعی، از 4 مفهوم برساخت ناباروری، انگ (داغ) ناباروری، فقدان و اندوه و هویت نقش استفاده شد. بر این اساس سوال اصلی پژوهش حاضر این است که زنان نابارور چه ناکامی هایی را در طی تجربه ناباروری خود درک می کنند و برای آن ها چه معنایی دارد؟ این پژوهش مبتنی بر رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک به وسیله نرم افزار کیفی  Max Q.D.A. بر روی مصاحبه های نیمه عمیق و نیمه ساختمند با 20 زن نابارور است که در مشهد ساکن هستند. بر اساس یافته های تحقیق، تجربه زنان از ناباروری به 3 مضمون اصلی: هویت مادری تعلیق یافته، ادراک بدن ناقص و درمان ناتمام اشاره دارد.

    کلیدواژگان: ناباروری ناخواسته، داغ، هویت اجتماعی، برداشت از خود
  • بهرام نیک بخش* صفحات 121-159
    ظاهر فیزیکی به عنوان شکلی از سرمایه در سال های اخیر موردتوجه جامعه شناسان قرار گرفته است. چراکه «سرمایه زیبایی شناختی»، مانند سایر اشکال سرمایه، می تواند انباشته و در تبادلات اجتماعی مورداستفاده قرار گیرد. هدف کلی این پژوهش، جمع آوری اطلاعات در مورد ابعاد و معنای ظاهر آرایی و استفاده از آن با ابزار پرسشنامه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد واقع در سنین 15 تا 60 سال در یک نمونه آماری 384 نفری در شهرستان اهواز تشکیل دادند. در این راستا، اقدامات آماری برای هر دو بعد «انباشت» و «استفاده» از «سرمایه زیباشناختی» بر اساس طرح نظرسنجی موازی با استفاده از رگرسیون لجستیک ترتیبی (مدل o-logit)، موردمطالعه قرار گرفت. یافته ها، نشان داد که معیارهای دوگانه ای بر اساس هنجارهای خاص در مورد «انباشت» و «استفاده» از «سرمایه زیبایی شناختی» وجود دارد. همچنین، وجود معیارهای هنجاری دوگانه وابسته به «زمینه» جامعه است، به گونه ای که این معیارها در «انباشت سرمایه» به معنای تایید بیشتر رفتار زنان است، درحالی که معیار دوگانه در «استفاده سرمایه»، به معنای تایید بیشتر رفتار مردان است. درنتیجه «سرمایه زیبایی شناختی»، به عنوان چیزی که وابسته به «زمینه است»، هنجارهای جنسیتی را تنظیم می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه زیباشناختی، فیزیک ظاهری، هنجارها، معیارهای هنجاری، جنسیت
  • زهره مهدوی فر، باقر ساروخانی*، امیرمسعود امیرمظاهری صفحات 161-196

    این تحقیق باهدف شناسایی مولفه های تجاری شدن ورزش فوتبال در ایران، با استفاده از روش آمیخته اکتشافی (تحلیل مضمون و دلفی)، انجام شده است. اعضای پانل بر اساس روش نمونه گیری هدفمند تعداد 42 نفر می باشند. یافته ها نشان داد: تعداد 8 مضمون به عنوان تم های نهایی شناسایی شدند که عبارت اند از: 1. رواج خریدوفروش و قیمت گذاری فوتبالیست ها؛ 2. مادی شدن اکثر فعالیت ها در جامعه؛ 3. تامین منابع مالی برای فعالیت های مرتبط با فوتبال؛ 4. انگیزه های فردی فوتبالیست ها؛ 5. انگیزه های سودجویانه دلالان؛ 6. رسانه ها و فضای مجازی؛ 7. بعد سوداگری فوتبال و 8. پیامدهای تجاری شدن فوتبال. سپس این مضامین در دو راند (دلفی) مورد داوری متخصصان و خبرگان قرار گرفت و نتایج نشان داد: برای مولفه های تجاری شدن فوتبال تعداد 12 مولفه؛ برای مولفه های انگیزه باشگاه ها و موسسات ورزشی در تجاری سازی فوتبال تعداد 14 مولفه؛ برای مولفه های انگیزه فوتبالیست ها در تجاری سازی فوتبال تعداد 12 مولفه؛ برای مولفه های انگیزه موسسات و شرکت های رسانه ای در تجاری سازی فوتبال تعداد 11 مولفه؛ برای مولفه های نتایج تجاری سازی فوتبال تعداد 17 مولفه موردتوافق کارشناسان و متخصصان قرار گرفت. یافته ها نشان داد: اکثر فعالیت های مرتبط با فوتبال صرفا به خاطر کسب درآمد و جنبه اقتصادی انجام می گیرد و امر تجاری سازی فوتبال بی تاثیر از عامل اقتصادی و مالی نیست.

    کلیدواژگان: تجاری شدن، تجاری شدن ورزش، تجاری شدن فوتبال، فوتبال ایران، روش دلفی
  • فاطمه محمدی*، طیبه فرج زاده صفحات 197-233
    بسیاری از جوانان امروزی هوادار صنعت فیلم سازی کشور کره جنوبی هستند که این مسیله برای بسیاری از والدین نگران کننده است. این پژوهش در پی فهم تجارب هواداری در زنان جوان ایرانی از سریال های کره ای و نسبت آن با فضای مجازی است. این پژوهش با روش کیفی از نوع تحلیل مضمون و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و از کدگذاری برای تحلیل داده استفاده شده است. جامعه افراد تحقیق 23 نفر از زنان جوان 19 تا 27 ساله ساکن شهرهای مختلف ایران هستند که عضو پیج های هواداری در تلگرام هستند. یافته های این پژوهش تایید می کند که همه هواداران دوام هواداری خود را به دلیل وجود فضای مجازی می دانند هرچند بسیاری از آن ها شروع هواداری خود را به زمان پخش سریال های مشهور کره ای از تلویزیون نسبت دادند. همچنین 5 مضمون اصلی برای هواداری این زنان جوان از پاسخ های آن ها احصا شد: تنوع ژانر در محصولات، دوری از نمایش صحنه های اروتیک، تشابهات فرهنگی، آموزش فضیلت اخلاقی و عاشقانه های جذاب ازجمله دلایل هواداری آن ها از این سریال ها بوده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ هواداری، فضای مجازی، زنان جوان، کی دراما، سریال های کره جنوبی
|
  • Zeinab Bilaki *, Ali Akbar Tajmazinani Pages 1-42
    Social exclusion manifests itself within the educational realm, particularly in the echelons of higher education. The pivotal role of such exclusion lies in impeding individuals' access to rights and opportunities, creating barriers that either thwart their continued participation in the higher education system or relegate them to the periphery. This study meticulously investigates educational exclusion within the Iranian higher education system, scrutinizing the processes contributing to the contextual landscape and the root causes of student exclusion. Furthermore, employing Grounded Theory, diverse dimensions of educational exclusion are explored, presenting a thick description. In the present study, semi-structured interviews with students and professionals were conducted to discern the facets of educational exclusion and identify influential factors. The gleaned contexts and rationales for exclusion encompass contexts, multifaceted family dynamics, impediments to effective communication, academic interactions, societal structures, and factors such as financial constraints, disabilities, inadequate educational policies, and the portrayal of higher education policies as agents of educational injustice.
    Keywords: Higher education, Social exclusion, educational exclusion, Standardization, Grounded Theory
  • Behnam Lotfikhachaki, Mansoureh Mahdizadeh * Pages 43-80
    With the aim of identifying and prioritizing the needs of the young elites and the typology of this group, the current research identified the needs of the elites in the framework of the Q method, while conducting in-depth interviews with the elites and examining the available resources. In the second part, 62 young university elites completed the final questionnaire. Then, four mental patterns were obtained. According to the findings, the "supportive elites" are mostly looking for support and facilities for livelihood, research, recruitment etc., and they adapt themselves well to quantitative criteria to obtain support and facilities. "Participating elites" believe that the existing support should be appropriate to the dignity and special conditions of each elite. This group needs to provide the basis for their influence through interaction with different levels of governance and with other elites. "Individual elites" seek public support in the fields of livelihood, research, and equipment, and prefer short-term and economic support to long-term and targeted facilities. "Operational elites" are also mainly looking for specific and targeted support such as commercialization of products, creation of knowledge-based businesses and application of research. Finally, operational and policy proposals were presented to meet these needs.
    Keywords: Needs assessment, young elites, typology, Q Method
  • Hamideh Dabbaghi *, Zeinab Rafieepour Pages 81-119

    Motherhood is a central factor in the acquisition of women's identity, and it is crystallized as a clear, sacred, and consistent image in the gender socialization of women. Based on such a strong belief and core value around motherhood, infertility and not being a mother are considered a defect for women. Based on this, infertile women face many challenges and social problems beyond infertility, such as physical and medical issues, creating a different lived experience for them. After reviewing the theories of identity, interaction, cultural approaches, and biological-psychological-social approach, four concepts of infertility construction, infertility stigma, loss and grief, and role identity were used. Based on this, the central question of the current research is: what failures do infertile women perceive during their infertility experience, and what does it mean to them? This research is based on a qualitative approach and the application of thematic analysis using Max Q.D.A qualitative software. It is based on semi-in-depth and semi-structured interviews with 20 infertile women who live in Mashhad. The findings of this research show that women's experience of infertility refers to 3 main themes: suspended maternal identity, imperfect body perception and incomplete treatment.

    Keywords: Unintended Infertility, Stigma, social identity, Perception of Self
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 121-159
    Physical appearance as a form of capital has been the focus of sociologists in recent years because "aesthetic capital," like other forms of capital, can be accumulated and utilized in social exchanges. The general purpose of this research was to collect information about the dimensions and meaning of appearance, and to do so, the questionnaire tool was used. The present research participants included all people between the ages of 15 and 60 in a statistical sample of 384 people in Ahvaz City. In this regard, statistical measures for both the "accumulation" and "utilization " dimensions of "aesthetic capital" were studied based on a parallel survey design using ordinal logistic regression (o-logit model). The findings showed that there are double standards based on specific norms regarding "accumulation" and "utilization " of "aesthetic capital." Furthermore, the existence of double normative standards depends on the "context" of society, in a way that these standards in "accumulation of capital" mean more approval of women's behavior, while the double standard in "utilization of capital" means more approval of men’s behavior. As a result, aesthetic capital, as something that depends on the context, regulates gender norms.
    Keywords: aesthetic capital, physical appearance, Norms, Normative Standards, Gender
  • Zohreh Mahdavifar, Bagher Saroukhani *, Amirmasoud Amirmazaheri Pages 161-196

    This research was conducted with the aim of identifying the components of football commercialization in Iran using a mixed exploratory method (thematic analysis and Delphi). The panel members, selected based on the purposeful sampling method, are 42 people. As the findings revealed, eight themes were identified as the final themes, including 1. Prevalence of buying, selling, and pricing the football players; 2. Materialization of most activities in society; 3. Providing financial resources for the activities related to football; 4. Individual motivations of football players; 5. Profit-seeking motives of dealers; 6. Media and virtual space; 7. Dimension of football business and trading, and 8. Consequences of football commercialization. Then, these themes were judged by the experts and specialists in two rounds (Delphi), and the results showed that 12 components for the factor of football commercialization; 14 components for the factor of the motivation of sports clubs and institutions in football commercialization; 12 components for the factor of the motivation of football players in commercialization of football; 11 components for the factor of the motivation of media institutions and companies in the process of football commercialization; 17 components for the factor of football commercialization results, were agreed upon by the experts and specialists. The findings showed that most of the activities related to football are done only for the sake of earning money and for its economic aspect, and football commercialization is affected by economic and financial factors.

    Keywords: Commercialization, Sports Commercialization, Football Commercialization, Iranian football, Delphi Method
  • Fatemeh Mohammadi *, Tayebeh Farajzadeh Pages 197-233
    The South Korean film business has captured the imagination of many young people nowadays, which disturbs many parents. This research seeks to understand the experiences of fandom in young Iranian women from Korean series and its relationship with virtual space. The current qualitative case study research was conducted using thematic analysis and semi-structured interviews, and the data were analyzed using coding. Twenty-three young girls between the ages of 19 and 27 who live in various places in Iran and are members of fan pages on Telegram made up the present research participants.  Although many of them ascribed the start of their fandom to the period when popular Korean series were broadcast on TV, the results of this research confirm that their fandom is sustained thanks to the availability of virtual space. Furthermore, five main themes for the support of these young women were counted from their responses: a variety of genres in products, avoiding erotic scenes, fostering cultural similarities, teaching moral virtue, and attractive romances were among the reasons for their support.
    Keywords: Fandom, Virtual space, Young Women, K-drama, South Korean Series